Blue Mountains CLT Studio

Awards

2019 Winner Small Budget, National Timber Design Awards 

2019 Finalist in Class 1 – New Building Residential, National Timber Design Awards

2019 Finalist in Sustainable Building Awards, Prefabrication and Modular

This little building has had a lot of love. It sits there quietly looking over the Megalong Valley looking like it has just landed but is the culmination of many dedicated hours working on an approach to affordable housing using pre-fabricated cross laminated timber construction.

Designed to be versatile, this little building contains a mezzanine level, a living level with kitchen, bathroom, laundry and an office on the lower ground level with it’s own bathroom. This particular building will be an artist’s studio providing a much needed teaching and painting space.

Clad in hard wood timber the building recedes into its semi rural environment and will grey with age. Like Dr Who’s Tardis is seems to expand when entering the space. Light pours down through an operable opening at the peak of the building, flooding the timber clad interior in a wash of light. The cross laminated timber has created a sense of solid, secure space which creates warmth and protection from the freezing winter westerlies that blow in Blackheath.

The end result is this very cute, little, unassuming building that is a delight both inside and out.

 

 

 

 

 

 

Category

Houses